Onderneming starten

Eerste hulp voor webshopstarters

Ik krijg steeds vaker de vraag hoe ik mijn webshop heb opgestart en of het te combineren valt met mijn gezin en met een vaste job er nog bij. Ook heel wat vragen over de opstart kosten en welke zaken belangrijk zijn om mee te beginnen. Het lijkt me dus het ideale moment om dat hier wat meer toe te lichten zodat er wat meer duidelijkheid komt voor wie er interesse in heeft.

Start FB groep

Zelf ben ik begonnen met een FB groep in 2019.

De te klein geworden kleding van mijn zoontje verkocht ik hier. Ik plaatste gratis advertenties op Marketplace en in verschillende reeds bestaande verkoopgroepjes op FB en zo verzamelde ik al snel heel wat leden in mijn groep. 

Er zal dus geen lid bijzitten die geen peuter of kleuter in huis heeft. Ik moet je niet vertellen dat zo’n selecte doelgroep direct kunnen bereiken erg belangrijk is en van onschatbare waarde is als je in een specifieke niche aan de slag wilt gaan.

Als je via FB zelf wilt adverteren en zo’n groot aantal mensen wilt bereiken die deze interesse delen dan betaal je al snel € 10 of meer per dag wat uitkomt op MINSTENS een € 3500 op jaarbasis!!

Aan de slag dus met je bedrijfspagina of community aangezien je hier gratis je potentiële klanten direct en meerdere malen kunt bereiken.

Aangezien de groep zo snel groeide en ik echt overstelpt werd met privéberichtjes ben ik gaan nadenken. Ik was constant bezig met het scrollen door privégesprekken. Had ontelbare gegevens in adreslijsten staan. Moest dagelijks de betalingen manueel opvolgen.

Ook de verzendlabels moest ik iedere keer handmatig invoeren via verschillende kanalen zoals Bpost, Mondial Relay, etc. Het was ontzettend tijdrovend en hier moest gewoon verandering in komen.

 

BTW NR AANVRAGEN

Ik had intussen ook al heel wat inkomsten van de verkochte kleding en begon ook voor andere mama’s te verkopen. Het was dus tijd om met mijn bankdirecteur samen te gaan zitten. Ik was ongerust dat ik teveel inkomsten binnenkreeg door al de verkopen en daardoor misschien in de problemen kon komen.

Hij adviseerde me dat ik gerust tweedehandskleding van mijn zoontje mocht verkopen in beperkte mate. Wanneer ik echter begon te kopen om te verkopen dan was het handelen en was het tijd om een BTW nummer aan te vragen.

Dit laatste heb ik toen ook onmiddellijk gedaan.

AANSLUITING SOCIALE KAS ZELFSTANDIGEN

Als zelfstandige in België ben je verplicht om je aan te sluiten bij een ‘sociale kas’ en ik besloot om lid te worden bij Acerta. Inschrijving kost zo’n € 180 en ze regelen dan verder ook de aanvraag bij de Federale overheid voor het btw nr.

Ik koos voor het statuut ‘zelfstandig in bijberoep’ aangezien ik zelf nog een voltijdse job deed.

Verder betaalde ik het eerste jaar per kwartaal zo’n € 150 aan sociale lasten en dit is gebaseerd op een omzet van € 25.000 per jaar.

Dit bedrag bekijken ze na 2 jaar om te zien wat je effectief verdiend hebt in dat inkomsten jaar.

Stel dus je verkoopt voor € 50.000 dat eerste jaar i.p.v. € 25.000 dan is het erg belangrijk dat je je sociale kas hierover inlicht en dus je kwartaal betalingen laat verhogen zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

BOEKHOUDER ZOEKEN

Omdat ik niet het vermoeden had dat ik boven die € 25.000 omzet per jaar zou zitten (bleek achteraf een stuk hoger te liggen zelfs!!) had ik ook recht op een vereenvoudigde boekhouding voor kleine ondernemingen waardoor mijn boekhouder geen btw aangifte hoefde te doen. Ik mocht echter ook niet aankopen zonder btw hierdoor.

Zelf heb ik een redelijke achtergrond in het boekhouden vanwege mijn studies maar toch besloot ik om een boekhouder te gaan zoeken omdat ik wist dat dit niet 1 van mijn favoriete bezigheden zou zijn.

Ik vond er eentje kort aan huis en voor een bijberoep vroeg hij zo’n € 500 per jaar. Je kunt je best bij meerdere kantoren bevragen en de prijzen vergelijken!

WEBSHOP LATEN ONTWIKKELEN

Ik speelde inmiddels met het idee om een webshop te beginnen met peuter en kleuter producten omdat ik een flinke doelgroep bij elkaar gesprokkeld had op social media.

Ik ben dan op zoek gegaan naar iemand die webshops kan maken en had onmiddellijk mijn match gevonden bij een zeer goede kennis. Kijk dus zeker rond in je korte kring want je zou versteld staan welke hulp en kennis je allemaal kunt vergaren hierdoor.

Je kan er best rekening mee houden dat een webshop al snel tussen de € 1500 en de € 5000 zal kosten. Dit schrikt heel wat starters af maar ik kan alleen maar beamen dat dit het écht waard is.

Je kan ook aan de slag met gratis tools online om zelf een webshop te maken maar ik wilde echt zelf mijn eigen stempel kunnen drukken en het geheel mee kunnen ontwerpen vandaar koos ik voor Woocommerce.

Mijn IT hulp kan op ieder moment aanpassingen doen en dingen toevoegen zoals ik het wens en dit gaat niet bij de gratis programma’s.

Dit is de mijne, klik op het logo om er een kijkje te nemen.

BETALINGEN ONTVANGEN

Je webshop heeft een betalingsmechanisme nodig natuurlijk.

Wij hebben ons aangesloten bij Mollie. Je moet dan uiteraard ook een zakelijke rekening afsluiten bij je bank die je vervolgens kunt koppelen.

ZOEKEN NAAR GROOTHANDEL / WHOLESALE

Eenmaal de webshop live ging was ik zooooo trots! Het was net mijn tweede kindje en ook al had ik maar een 10-tal productjes op dat moment, niets hield me tegen om het over de straten (social media dus) te schreeuwen en iedereen naar mijn winkeltje mee te nemen.

Toen begon echter de zoektocht naar groothandels en producten. Ik dacht dat dit 1 grote overkoepeling zou zijn ofzo waar je alles in 1 keer kon terugvinden maar dit was jammer genoeg niet zo.

Ik ging om te beginnen naar de Trademart in Brussel en daar stonden enkele merken. Velen keken me onbeschoft buiten omdat ik ‘maar’ een beginnend webshopje was. Sommigen wilden zelfs niet aan me verkopen omdat ik geen stenen winkel had.

.Bij de meesten was het minimum aankoop bedrag € 250 en bij sommige liep dit zelfs op tot minimum € 750. Ik schrok daar behoorlijk van aangezien ik natuurlijk nog geen groot budget had.

Laat je hierdoor niet afschrikken en blijf doorzetten want er zijn genoeg kleine bedrijven te vinden die wel met je in zee willen gaan en hoe meer unieke producten je kunt aanbieden hoe meer klanten je zullen onthouden.

MAGAZIJN

Wanneer het lekker begint te lopen dan komt er plots heel wat op je af. Goederen die binnen stromen en niet meer in je opbergruimte passen. Zelf heb ik het geluk dat ik een magazijn aan huis heb.

Mijn man is naar de gamma gereden en is een 20-tal ijzeren rekken gaan halen. Godzijdank heeft hij ze ook in elkaar gezet allemaal want dit was nogal een werk. Resultaat mag er wel zijn.

Alles staat netjes en overzichtelijk op rekken. Reken hier ook op een investering van +/- € 500 à € 1000. Let op promoties!!

CONTRACT BIJ PAKKETDIENST

Volgende stap was een verzendcontract afsluiten aangezien ik het helemaal beu was steeds manueel al die adressen in te geven op verschillende platformen.

Ik zat al snel aan zo’n 100 pakjes per maand en dit naar BE en NL dus ik kwam terecht bij Sendcloud en Myparcel. Dit zijn overkoepelende organisaties die in massa ‘kleine webshops’ bundelen en zo interessante tarieven kunnen bekomen bij vervoerders zoals PostNL, Bpost, DHL, DPD, etc.

Uiteindelijk ben ik met Myparcel in zee gegaan en mijn IT vriend heeft dan de ‘plugin’ gekoppeld aan mijn webshop waardoor ik bij het ontvangen van een bestelling maar op 1 knop hoef te klikken in die bestelling en het verzendlabel er vanzelf uitrolt.

Ook krijgt de klant dan automatisch een gepersonaliseerde mail met ons logo en de track and trace dus lekker professioneel.

Je kan zowel in NL als in BE aansluiten. Klik op het logo om naar hun website te gaan. Wij zijn super tevreden van de prijzen én service.

AANKOOP LABELPRINTER

In het begin gebruikte ik mijn gewone printer hiervoor met Avery A4 labels waarop er steeds 4  stickers op zaten maar uiteindelijk ben ik overgestapt naar een Zebra printer toestel die gewoon per los label print en er ook geen inkt meer nodig is.

Zeer gebruiksvriendelijk maar gezien de kost van zo’n € 250 (minstens) is dit in het begin vaak nog geen optie aangezien je dan flink bezig bent met investeren in nieuwe producten.

AANKOOP VERPAKKINGSMATERIAAL

Verder ben ik ook op zoek gegaan naar leuk en betaalbaar verpakkingsmateriaal. In eerste instantie probeer ik zoveel mogelijk te recycleren en dus bestaande dozen te hergebruiken die nog mooi en degelijk zijn en waar zo goed als geen reclame op staat. Deze liggen vaak gewoon aan de kassa bij de lokale supermarkt en zo niet dan kan je er altijd naar vragen want ze hebben er honderden.

Ik plak er vervolgens een zelfgemaakte sticker op (groen Avery stickerblad 24 stuks) met vermelding WIJ DOEN GROEN. Natuurlijk gaat dit niet altijd en moet je dus ook een assortiment doosjes hebben staan in verschillende maten.

Ook in de doos zelf pak ik mijn producten in met vloeipapier en een mooie sluitsticker zodat de klant nog een leuke ervaring heeft zodra de doos opengaat. Tenslotte doe ik er ook altijd een cadeautje in voor het kindje en in mijn geval zijn dat ABC koekjes of andere kinderkoekjes of snoepjes. Reken er wel op dat je je kosten hierin beperkt en incalculeert.

Vergeet niet om sterke tape te kopen en zo’n roller want dit is echt onmisbaar!

BLOG & NIEUWSBRIEF

Mijn IT-hulp heeft me vanaf dag 1 aangeraden om te bloggen op de webshop. Dit zorgt ervoor dat Google je webshop als ‘meer betrouwbaar’ ziet en je hoger zal plaatsen in de zoekresultaten. Je zult goede SEO-zoektermen moeten gebruiken. Ben je zelf geen held hierin dan zijn er talloze bedrijven die je hierin kunnen ondersteunen.

Zelf plaats ik maandelijks een blog op mijn webshop waarin ik vertel wat er zich de afgelopen maand allemaal heeft afgespeeld. Denk dan aan nieuwe producten, speciale acties, winnaars van winacties, leuke privé zaken die je wilt delen, etc.

Deze content gebruik ik vervolgens ook in mijn e-mail marketing (hetzij iets beknopter) en deze verstuur ik via Mailchimp. Makkelijke (gratis) online tool om zelf nieuwsbrieven te ontwerpen en in 1 klik naar al je klanten te versturen.

Klik op onderstaande foto om rechtstreeks naar ons blog overzicht te gaan.

SPRONG NAAR VOLLEDIG ZELFSTANDIG

Toen mijn eerste jaar erop zat wist ik voor 200% dat dit mijn ding was en dat ik helemaal voor mezelf wilde gaan werken en dus niet meer voor een baas. De doelen die ik gesteld had waren 3-maal zo hoog uitgedraaid dus ik was zo fier als een gieter. Mijn omgeving stond er wel redelijk sceptisch tegenover want ja, wat ging ik toch doen met mijn webshopje. Dat motiveerde me alleen maar meer om er helemaal voor te gaan dus als ik 1 raad mag geven? DOEN DOEN DOEN. Als je het voelt tot in je kleinste teentje dan laat je aub door niemand tegenhouden!

Het 2de jaar van mijn zelfstandige activiteit heb ik via de RVA dan ook het ‘springplank’ traject aangevraagd en dit is een hulpmiddel om beginnende zelfstandigen een duwtje in de rug te geven en maandelijks financiële steun te geven indien nodig. Ik kon dus 24u per dag en 7/7 werken aan mijn eigen zaak en niet langer voor een werkgever opstaan iedere dag. Via de website van de RVA kan je hier meer over terugvinden.

Héél veel succes zou ik zeggen en als je nog vragen hebt, stuur me gerust een berichtje!

Veel liefs
Manuela
💋💋💋

Geef een reactie